مشاوران سیستم

چهار شاخصه بودجه ۹۹

رئیس سازمان برنامه و بودجه جدیدترین شاخص‌های بودجه سال آینده را معرفی کرد. محمد باقر نوبخت «معرفی جایگزینان درآمدهای نفتی»، «اختصاص درآمدهای نفتی تنها به پرداخت عمرانی»، «تقسیم بندی دستگاه‌های اجرایی به سیاست‌گذار و مجری» و «تعریف بودجه سالانه بر اساس مدل غلطان» را چهار ویژگی مهم بودجه سال آینده عنوان کرد. بخش اول صحبت‌های نوبخت، درباره ۴ محور اصلی برنامه‌ریزی بودجه بود که شامل «منابع و درآمدهای پایدار»، «هزینه‌های کارآ»، «ثبات‌سازی اقتصادی» و «نهادسازی بودجه» می‌شود.
به گفته او، در سال آینده سه درآمد یارانه‌های پنهان، مولدسازی دارایی‌های دولت و درآمدهای دولتی می‌توانند به‌عنوان جایگزین‌های درآمدهای نفتی تعریف شوند، تا درآمد نفتی تنها به پرداخت‌های عمرانی محدود شود. همچنین در بودجه سال آینده، یک تقسیم‌بندی میان‌دستگاه‌ها ایجاد خواهد شد که برخی برنامه‌های اجرایی را در دستور کار قرار می‌دهند و برخی نیز وظیفه سیاست‌گذاری را بر عهده دارند.
در این شرایط، مجلس نیز با توجه به وقت محدود می‌تواند نظارت خود را به دستگاه‌های سیاست‌گذار معطوف کند.
اما سوال مشخص این است که حال با حذف درآمدهای نفتی از بودجه جاری چه منابعی جایگزین خواهد شد؟‌
نوبخت در پاسخ به این پرسش توضیح داد که اصلاحات صورت گرفته برای منابع جدید در سه بخش صورت خواهد گرفت:‌ نخست اینکه در حال حاضر مجموع یارانه‌های پنهان و آشکار به حدود ۱۳۰۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید که بخشی از آن را می‌توان برای جایگزینی 
درآمد نفت استفاده کرد. منبع دوم، بهره‌گیری از منابع مالیاتی است که در دو بخش، بنگاه و خانوار وجود دارد. به منظور فعال‌تر شدن بنگاه‌ها، تخفیفات مالیاتی و کاهش ضرایب مالیاتی برای بنگاه‌های تولیدی در نظر گرفته شده است، همچنین پایه‌های جدید مالیات بر عایدی سرمایه تعریف شده است. روندی که قرار است به شکل قانونی در بودجه سال آینده در نظر گرفته شود. منبع سومی که رئیس سازمان برنامه و بودجه به آن اشاره کرد، مربوط به مولدسازی دارایی‌های دولت است که در حال حاضر به رقم ۷۰۰۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد، که در حال حاضر برای دولت بهره وری ندارد. نوبخت درباره هزینه‌های بودجه سال ۹۹ به این نکته اشاره کرد که در تمام هزینه‌هایی که اکنون می‌شود.

دنیای اقتصاد