یک دهه بعد یعنی در سال ۲۰۳۰ میلادی، اقتصادهای بزرگ جهان کدامها هستند؟
درباره وضعیت اقتصادهای بزرگ جهان در یک دهه آینده پیشبینیهای گوناگونی مطرح شده و در هر پیشبینی مبنای نتیجهگیریها متفاوت است. بانک استاندارد چارترد در گزارش جدید خود که ابتدای سال سال جاری میلادی منتشر شده آورده است، یک دهه بعد یعنی در سال ۲۰۳۰ میلادی، چین و هند بزرگ ترین اقتصادهای جهان خواهند بود، در حالی که ایالات متحده با فاصله زیاد، در جایگاه سوم جدول قرار خواهد داشت و انگلستان از فهرست ۱۰ اقتصاد بزرگ خارج خواهد شد.
عدهای معتقدند باید از نرخ برابری ارزها در بازار استفاده کرد و در این حالت آمریکا در سال ۲۰۳۰ مانند اکنون، همچنان بزرگترین اقتصاد جهان است. البته درباره اینکه چین نیز در جایگاه کنونی خود یعنی دومین اقتصاد جهان باقی مانده باشد تردید وجود دارد. وضعیت اقتصادهای بزرگ جهان در یک دهه بعد، به عوامل بسیار متنوعی وابسته است و به نظر میرسد مهمترین عامل، سیاستهای اقتصادی است.
چین با آنکه کشوری دموکراتیک نیست طی سه دهه اخیر رشد قابل ملاحظهای داشته و به دومین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شده است. از سوی دیگر در سالهای اخیر نرخ رشد اقتصادهای توسعه یافته عموما در محدوده ۳ درصد یا زیر آن قرار داشته و این اقتصادها دچار بحرانهای مختلف شدهاند.
در یک دهه آینده بدون تردید عواملی نظیر شکل گیری پیمانهای تجاری، سیاستهای کلان سرمایهگذاری، اصلاحات اقتصادی و مالی و ظرفیتهای اقتصادها بر عملکرد اقتصادها اثر میگذارند. در این میان، کشورهایی که روی فناوریهای پیشرفته، آموزش نیروی کار، اصلاح نقایص و افزایش بهرهوری تمرکز میکنند، نتایج بسیار بهتری خواهند گرفت. در مطالب حاضر به دو روش محاسبه اندازه اقتصادها، پیشبینیهایی که درباره ترکیب فهرست بزرگترین اقتصادها در سال ۲۰۳۰ مطرح شده، عوامل رشد اقتصاد و نقش نظامهای سیاسی در رشد اقتصادی اشاره شده است.